Geschiedenis van het Café

Geschiedenis van het Café

Bruur van Bergen was de grondlegger van dit familiebedrijf. In 1943 startte hij samen met zijn vrouw Grada, in de volksmond beter bekend als "Grada van Bruurre", een café aan de Dorpstraat in Geffen. Nu, 60 jaar later, zwaaien Erny en Anja de Haas de scepter in dit bruisende horecabedrijf. 

Bruur en Grada

Gemoedelijkheid, gezelligheid en service. Drie termen die de uiteindelijke peilers waren voor de basis van dit succesvolle bedrijf. Zeker in de jaren 40 was gezelligheid wel eens broodnodig. In het café van Bruur en Grada vond je die gemoedelijkheid, maar zeker ook de gezelligheid. Daar vond je het dorpse, waar iedereen ook werkelijk iedereen kent. Een kaartje leggen of een potje biljarten, even gezellig bijkletsen en de laatste dorpsroddels doornemen. Wie kent ze niet, die gezellige buurtcafés. Jaren later, toen de eerste TV's op de markt kwamen, waren Grada en Bruur er als moderne ondernemers als de kippen bij om als één van de eerste in Geffen een TV te installeren in hun café. De bekende open serre voor het café werd dichtgebouwd en bij het café betrokken. Dat betekende nieuwe klanten en meer drukte in ze zaak, een investering met beleid. Voor het luchtige vermaak was 'de Sjang' met zijn orkest, vooral tijdens de kermisdagen en speciale weekends, een met regelmaat terugkerende entertainer in het café.

Zusje als gastvrouw

Dochter Zusje en schoonzoon Adriaan hebben in 1964 het bedrijf overgenomen. Vanaf toen is de kentering duidelijk zichtbaar geworden. Alleen het beste was voor hun goed genoeg. Het café moest worden aangepast, gemoderniseerd en uitgebreid. De eerste verbouwing was een feit, er zouden er nog velen volgen. Van huis uit was Adriaan vrachtwagenchauffeur. Samen met zijn broers runde hij een transportbedrijf. Tijden van hard werken. Vanaf ’s morgens vroeg transporteren terwijl bij thuiskomst de eerste gasten al weer in het café zaten. Dag in…dag uit. Zijn vrouw Zusje was thuis de rots in de branding wanneer haar man op pad was. Zij zorgde thuis, als een volleerd onderneemster, voor de organisatie. Als het café overdag open was fungeerde zij als gastvrouw. Tussendoor zorgde zij voor het huishouden en dat alles in gereedheid werd gebracht voor de gasten. Nu in de jaren 2000, waar hygiëne als een rode draad door elk bedrijf loopt, is het de normaalste zaak van de wereld dat alles schoon is. Bij Zus stond die hygine al 30 jaar geleden centraal. Er was maar één credo; alles moest kraakhelder zijn. Je kon, spreekwoordelijk, van de vloer eten.

Mond tot mond reclame

In de jaren 70 werd de bouw van een kleine feestzaal gerealiseerd. De grote wens van Zus en Adriaan. Een nieuwe uitdaging in het toch al drukke bestaan van deze twee actieve ondernemers. Verzorging van feesten en partijen. En het liep storm, al vanaf de eerste dag. Het was goed toeven bij ’t Haasje in Geffen was de ervaring van de gasten. De mond op mond reclame deed de rest en binnen no time zaten ze maanden volgeboekt. De keuken moest worden aangepast, een garderobe gerealiseerd en voordat ze het wisten waren ze al met de volgende verbouwing bezig. De kleine zaal heeft het maar 6 jaar volgehouden, hij barstte gewoonweg totaal uit zijn voegen.

Na veel passen en meten werd het grote besluit genomen en werd middels een grote verbouwing de zaal bijna dubbel zo groot. Een geheel nieuw interieur maakte het geheel tot een betoverend plaatje. Wanneer er een verzoek kwam voor een bruiloftsfeest moest er voor bijna een jaar worden vooruitgekeken in de agenda. Een volle zaal tijdens de kermis en carnaval met muziek van huisorkest The Sunstreams maakte het geheel compleet.

Personeel
Maar ook het café werd niet vergeten. Ook hier werd in de loop der jaren het interieur aangepast. Vele verenigingen hadden intussen hun thuisbasis gevonden in het gezellige Haasje. De hondensportvereniging, biljartvereniging, kaartclub, voetbalclub, vrouwenvereniging, de brandweervereniging, om er maar een paar op te noemen, zagen ‘t Haasje als hun stamcafé. Gemoedelijkheid en gezelligheid, weet u nog. Werken bij ‘t Haasje was een feest, letterlijk en figuurlijk. Anders zou het nooit kunnen zijn dat er personeel is die al sinds mensenheugenis bij het Haasje in dienst zijn. Tante Miet bijvoorbeeld. Elke bezoeker heeft haar gekend. Jarenlang was zij het boegbeeld van dit bedrijf. Hoewel ze een gerespecteerde leeftijd heeft bereikt is ze voor hun gevoel veel en veel te vroeg ontvallen. Ze missen haar nog elke dag. Pieta de Louw en Zus Zwanenberg horen, zoals wel eens meer een beetje oneerbiedig wordt gezegd, eigenlijk een beetje bij de inventaris. Onmisbare krachten in het bedrijf.

Twee zonen
“Tussen de bedrijven door”, zoals ze het zelf zo mooi verwoorden, hebben Harold en Erny het gezin van Zusje en Adriaan de Haas compleet gemaakt. Het horecavak is er bij de kinderen als het ware met de paplepel ingegoten. En het kon dan ook niet uitblijven dat een van de zoons de opvolger zou gaan worden van Café Zaal ‘t Haasje. Harold’s voorliefde ging uit naar de vrachtauto. Hij werd opgenomen in het bedrijf van zijn vader en broers. Erny’s keuze was al heel lang duidelijk. Hij zou de opvolger worden van het café en de zaal. Elk moment van de dag, van de vroege morgen tot de late avond, was hij zijn ouders al behulpzaam. Op deze manier groeide hij automatisch in het horecavak. Samen met Anja, zijn
echtgenote, beheert en exploiteert hij nu vanaf 1992 dit bedrijf.

Verbouwing
Het kan bijna niet anders, het zal wel in de genen zitten. Ook Erny en Anja gingen door met verbouwen en aanpassen. De zaal kreeg een complete metamorfose. Nieuwe bar, prachtige vloer met speciaal dansgedeelte en een speciale verlichting. Een verplaatsbaar podium dat aan elk feest kan worden aangepast. De zaal was klaar, op en top in orde. Daarna was het café aan een verbouwing toe. En niet zo’n beetje ook. Alles werd aangepakt. De bar werd verplaatst naar een strategischer punt. Een nieuwe vloer, plafond, lambrisering en meubilair. Het resultaat, na weken van zwoegen, was een bijzonder sfeervol onderkomen. Gewoonweg een prachtige aanwinst voor Geffen. De gasten voelden zich vanaf het eerste moment helemaal thuis.

Feesten met eigen karakter

Zaal 't Haasje. Een moderne zaal waar elk feest mogelijk is. Alles houden ze bij het Haasje in eigen hand en alles wordt tot in de perfectie verzorgd. Van de kleinste snack tot aan het meest uitgebreide buffet komt uit de eigen bedrijfskeuken van het bedrijf. Tegenwoordig bijna een unicum met de vele cateringbedrijven. In overleg met Erny en Anja kan elke wens worden ingevuld. Het kan bijna niet anders, maar bijna iedereen in Geffen of verre omgeving heeft in de loop der jaren al een keer gefeest in ’t Haasje. Was het geen eigen feest dan wel als gast op een jubileum of bruiloftsfeest. Er zijn tal van voorbeelden op te noemen van ouders die hun bruiloftsfeest hebben gevierd in het Haasje intussen het huwelijksfeest van een van hun kinderen in dezelfde zaal hebben gevierd. Wanneer je zelfs dit of voorgaande niet hebt meegemaakt dan moet het wel bijna zijn
geweest tijdens de kermis, carnaval of Effe noar Geffe. Carnaval of kermis, ook zo'n feesten met een eigen karakter, 4 dagen lang gezelligheid troef met toporkesten die zorg dragen voor de muzikale omlijsting, gezelligheid en sfeer.

2003 een bijzonder jaar

Dit jaar, 2003, is voor de familie een bijzonder jaar. En ze mogen er met recht trots op zijn. Een mooi compleet bedrijf dat voldoet aan de wens van de klant. Tja, het kan bijna niet anders, maar alweer stond er een verbouwing te wachten. Het bloed kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan en je zou denken dat alles nu wel klaar is. Maar een modern bedrijf moet, volgens de stellige regel van Erny en Anja, nu eenmaal voldoen aan de regels van de wet. Een nieuwe veilige nooduitgang werd gerealiseerd. Hij zal, hopelijk, wel nooit gebruikt hoeven te worden, maar toch. Eisen zijn eisen en de veiligheid van onze gasten staat hoe dan ook voorop, zeggen Erny en Anja met klem. Ze stralen het uit, als ze praten over hun bedrijf. Komend jaar wordt dan ook een bijzonder jaar voor het jonge ondernemerspaar Erny en Anja. Maar ook voor de familie de Haas. Ze zien het samen ook als een uitdaging naar de toekomst. Nog beter, nog gezelliger, nog meer sfeer en nog meer kwaliteit is hun stelling.

Immers, ze hebben alle faciliteiten in huis voor een wervelend feest van welke aard dan ook. De zaal heeft een capaciteit van 180 tot 250 personen. Voor alle feestelijkheden. Van een bruiloft tot een bedrijfsfeest, themafeesten of de viering van een jubileum. Compleet met diner of een spetterend buffet of alleen met heerlijke hapjes. U zegt het maar, aan elk budget kan een invulling worden gegeven. Elk feest, hoe groot of klein het ook mag zijn, wordt aangepast aan de wens van de klant. Het team van het Haasje staat voor u klaar, tot in de perfectie.

[Afbeelding]

[Naam]

Fucntie van persoon 06-12345678 info@creemers.nl

Over [naam]

Text.